Полезни съвети и трикове при почистване на дома и офиса

Как да почистим хладилника без токсични препарати?

Как да почистим хладилника без токсични препарати?

Повечето хора обикновено не отделят достатъчно време за почистване на своите хладилници. По една или друга причина, те винаги биват пренебрегнати, а приоритетите се насочват към нещо друго, което на момента изглежда по-наложително.

Според специалистите, една от причините да чистим хладилниците си рядко е това, че те работят 365 дни в годината и 24 часа в денонощието без прекъсване. На практика нещата в тях се подменят по етапно. Една храна привършва, друга е преполовена, а трета още дори не е докосната. Това прави хладилниците винаги натоварени, винаги нужни и почти никога не идва време за почистване.

Ако и вашият хладилник спада към всичко, което описахме до сега, то значи несъмнено е дошъл момента да го хигиенизирате. Защото ако чакате удобен момент, в натовареното ежедневие на вашия хладилник такъв няма да се появи.

Нека започнем с външните части на хладилника. Тях трябва да почиствате, ако не ежедневно, то поне веднъж в седмицата. Почистването може да се извършва гъбичка или парцал, които задължително трябва да са чисти.

Като почистващо средство можете да използвате препарат за миене на чинии. Той ще отстрани замърсяванията, ще направи хладилника по-бял и блестящ и същевременно ще допринесе за усещането за свежест в кухнята с приятния си аромат (повечето такива препарати, знаете, ухаят на цветя или на цитрусови плодове).

За вътрешността, където съхранявате хранителните си продукти, не използвайте същия парцал или гъбичка, а вземете други. Там трябва да сте още по-внимателни за чистотата. Въпреки това, можете да използвате същите средства, а именно вода и препарат за миене на чинии.

Изчистете внимателно не само стените, но обърнете специално внимание на етажерките. Ако има възможност извадете някой от етажерките, например тези, които са на вратата и ги измийте добре. Това се отнася особено за поставките за яйца.

Те са лесни за отстраняване, защото е предвидено, че изискват повече хигиена и по-добра поддръжка. Тях бихте могли да ги миете на чешмата с гъбичка, препарат за миене на съдове и топла вода. Когато сте приключили с почистването задължително обърнете внимание на подсушаването. Не оставайте влага. Използвайте кухненска хартия за да я отстраните.

За финал искаме също така да ви подсетим и за фризера. Него също трябва да го поддържате, защото той често става източник на неприятни миризми, особено ако в него се съхранява сурово мес

О, и не забравяйте да избършете горната част на хладилника. Именно тя е тази, която остава в страни от вашите погледи, особено при по-високите модели хладилници, и не се поддържа достатъчно, превръщайки се в едно от най-прашните места в кухнята.

Предпазване на банята от плесен!

Предпазване на банята от плесен!

Банята е мястото, което има най-голяма нужда от поддържане и почистване, тъй като то има директен контакт с вода, влага и препарати. Подобно на кухнята, тя трябва да се почиства редовно, за да не се налага впоследствие да чистите часове наред, за да премахвате наслагванията и мръсотията.

Освен всичко това, редовните грижи предотвратяват наслояването на вредните плесени и микроби, като по този начин осигуряват по-здравословна среда за Вас и Вашето семейство.

Най-лесната техника за поддържане на чистотата в банята се корени в постоянството -създайте си навика да отделяте по 1 минута на ден след къпане, за да избършете с кърпа ваната, душ-кабината и батерията на чешмата. Така ще премахнете мръсната сапунена пяна и излишъка от твърда вода, и ще намалите варовиковите натрупвания. Така ще си спестите и употребата на агресивен абразив, който може да повреди повърхността на облицовката.

Когато приключите с душа или ваната, не издърпвайте настрани завесата, а я оставете да изсъхне на въздух. Ако я съберете в единия край има риск част от водата да се застои между гънките и да причини натрупвания на мръсотия и плесен. Ако имате душ-кабина, можете след душ да премахвате водата върху стените й с помощта на специално отделена за целта чистачка за прозорци с гумен накрайник.

Всички тези неща, заедно с редовното проветряване на помещението, ще Ви помогнат да намалите нивото на влага в банята си, а оттам – неприятните миризми и плесени.

Добрата вентилация на помещението е основен фактор в борбата с плесените. Ако имате прозорец в банята, достатъчно е да го оставите отворен за няколко минути след къпане – така в помещението ще навлезе светлина и чист въздух, и това ще намали количеството излишна влага. Ако пък не разполагате с прозорец, можете да използвате вградените в стената вентилационни системи.

Когато говорим за здравословна среда в банята, наличието на плесен е един от основните фактори. Както вече споменахме, добрата циркулация на въздуха и намаляването на влагата са добри средства за предотвратяването на развитието на плесени.

Когато обаче трябва да се справяме с вече съществуващи такива, трябва да заложите на специалните препарати за целта. Тъй като фугите между фаянсовите плочки са порести, те абсорбират мазнина от козметичните препарати и сапуна, което води до натрупване на плесен – тези натрупвания можете да почистите с разтвор от 10 части вода и 1 част белина, или чрез разтвор на специални препарати срещу мухъл (в указаното от производителя съотношение). За да премахнете остатъците от разтвора с белина, минете отгоре с препарат за почистване с неутрално pH (и не забравяйте да носите предпазни ръкавици през цялото време).

На всеки един- два месеца почиствайте основно тръбите в банята си със специални препарати – така ще ги предпазите от сериозни запушвания и наслоявания от мазнина и косми. Междувременно всяка седмица или през няколко дена можете да прочиствате тръбопровода с подръчни средства – изсипете в канала половин чаша сода за хляб и веднага изсипете половин чаша оцет. Сместа ще се разпени и трябва да постои така няколко минути, докато разтвори наслагванията – накрая сипете няколко чаши вряла вода, която да отмие нечистотиите.

Наслагванията от мръсна сапунена пяна можете да почистите с помощта на киселинен разтвор – смесете бял оцет с вода и почистете наслояванията. Добре е по време на почистването да носите ръкавици, а накрая изплакнете добре с чиста вода.

Ако някои от отворите върху слушалката на душа са запушени, то това най-вероятно се дължи на натрупванията от котлен камък. Тях можете да почистите с малко бял оцет – напълнете найлонова торбичка с малко оцет и я завържете стабилно за слушалката, така че тя да е потопена в течността. Оставете да кисне през цялата нощ, а на сутринта почистете с твърда четка и изплакнете.

Погрижете се за здравето на децата си като редовно почиствате техните играчки за баня в разтвор на вода и оцет – излейте 1 чаша оцет в 4 литра вода и накиснете играчките в разтвора за 10-ина минутки. Извадете, почистете с гъбичка и оставете да изсъхнат на въздух. Киселината в оцета почиства натрупванията от мръсотия и е естествен дезинфектант.

Как да почистим идеално кожен диван?

Как да почистим идеално кожен диван?

Без съмнение кожените мебели придават усещане за луксозна обстановка. Удобството им е безспорно и точно поради тази причина са много търсени. Всичко е добре докато не установим, че върху новият ни кожен диван има мазно петно.

Мазнина, но как? Това се чудим най-често, но не е задължително да бъде растителна мазнина. Абсолютно възможно е, ако сме лягали голи или боси, тялото ни да е зацапало кожената повърхност. А не е тайна, че именно тя всмуква във всичките си пори мазното петно и е трудно да се отстрани.

Преди да изпаднем в паника е нужно да знаем някои тънкости при почистването им, за да не ги повредим. Това са:

Не се използват груби средства за почистване – четки с твърд косъм, телове и подобни;

Преди да нанесем почистващото средство трябва да отстраним полепналата прах от повърхността;

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ако не сме ползвали преди този препарат трябва да тестваме въздействието му върху кожените мебели. Най-доброто място е на гърба на дивана, например, където няма да се забелязва евентуална нежелана реакция между формулата на почистващия препарат и дивана.

Почистването трябва да стане веднага след като сме забелязали петното. Колкото по-дълго престои, толкова по-трудно ще го отстраним

Ако не разполагате със специален почистващ препарат за кожени мебели, може да приложите някои средства, които със сигурност имате в кухнята си. Например:

Сода за хляб или готварска сол. Поръсете петното и оставете за около 20 минути. Отстранете с влажна кърпа като внимавате да не натискате силно.

Талк /бебешка пудра. Покрийте петното със солиден слой и след 20 минути отстранете с четка с мек косъм.

Старите петна са по-трудни за почистване с домашни средства, затова не рискувайте да търкате с абразивни средства. Почистете ги, когато имате на разположение специално разработен продукт за кожени мебели.

Тъй като естествената кожа и не само, е трудна за поддръжка, ако наистина държите да притежавате такива мебели, трябва да се грижите за тях. Например, избягвайте да поставяте кожени дрехи върху тях, тежки предмети, които може да оставят следи. Когато ремонтирате или трябва да ги съхраните без ползване не ги покривайте с найлон. Кожата има нужда да диша. Ползвайте одеяло.

Грижейки се редовно за тях си осигуряваме насладата да ги ползваме дълго време.

Eстествената кожа е гъвкав и гладък материал, като в същото време е силен и издръжлив. Автентичната текстура на този вид кожа е трудна за репликиране. За да се възползвате максимално от инвестицията си в такъв вид мебели, със сигурност бихте искали да ги поддържате чисти, за да изглеждат нови дълго време. Ето нашите съвети как да постигнете това.

Първото нещо, което трябва да знаете е че вашият кожен диван се цапа изключително лесно, защото естествената кожа силно попива мръсотията и поради тази причина трябва да избягвате да сядате на него с мръсни дрехи.

Най-лесният съвет е периодичното почистване с чиста, суха и мека кърпа, но си има и определени тънкости, които ще поддържат дивана ви все така нов.

Ако сте разсипали някакъв вид суха субстанция, например брашно или пепел, почистването става чрез нежно почистване със задължително мека четка или прахосмукачка.

Премахването на разляти течности като безалкохолни напитки, кафе, мляко и други от повърхността става, като се избърсва с кърпа или попивателна хартия. С чиста кърпа, напоена в лек разтвор от вода и неутрален сапун се потърка леко петното, но трябва да внимавате да не напоявате кожената повърхност, а веднага да я подсушавате с чиста кърпа.

По-специален разтвор за почистването на сериозни петна е смесването на две части ленено масло с една част ябълков оцет, обаче почистването с този разтвор изисква поставянето на тънък лист фолио върху намазаното с разтвора петно и премахването му след един ден.

Много важно е да знаете, че кожата не се суши на слънчева светлина или със сешоар, а от само себе си или използването единствено на вода и неутрален сапун.

Ако по кожата има мазнини, кетчуп или шоколад, нежно се отстранява излишната субстанция от повърхността с попивателна хартия, като се избягва натиска, така че да не попие в порите на кожата.

Процедурата по почистване отново е същата – с чиста кърпа, напоена в разтвор от вода и неутрален сапун и след това подсушаване с друга чиста кърпа.

Не трябва да използвате препарати, които не са препоръчвани за почистването на естествена кожа, тъй като това може необратимо да я повреди, предизвиквайки загуба на цвета и напукване.

Форма за контактиКонтакти - адрес
България, София
Контакти - телефон
0885 388 596